Nemáte nainstalován Flash player plugin verze 6 nebo novejší. Spal to a kup si novej. Zakázkové truhlárství, Tomáš Spálenský.
Ořešák
Ořešák je obzvláště pěkně zabarvené dřevo s hnědošedým základním tónem, se žilkováním. Je velmi dekorativní. Umožňuje snadnou výrobu nábytku a rovněž je vhodným materiálem pro soustružení a vyřezávání.
|
Ořešák (Juglans) je
listnaný strom, který patří mezi jednu z nejpěstovanějcíh dřevin na světě.
Pěstuje se pro své plody (vlašské ořechy), jako okrasný a stínící strom,
medonosná rostlina nebo i pro své kvalitní a relativně rychle rostoucí dřevo. |
|
běl bílošedá až žlutošedá, úzká, jádro šedohnědé až načervenale hnědé |
|
tvrdé, těžké, pevné, tuhé a velmi elastické, málo sesychá, dobrá rozměrová a
tvarová stálost, musí se pomalu sušit, středně dobře se opracovává, středně
dobré zpracování povrchu |
|
nábytek a vnitřní stavby, podlahy a parketové podlahy, okrasné dýhy |
|
středně odolné proti povětrnostním vlivům, neodolné vůči napadení houbou a
hmyzem |
|
cca 13000 až 45000 Kč za m3 |
|
Čerstvě nařezaný ořešák vydává příjemně nakyslou vůni. Vlašské ořechy, které
ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků,
obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů
(bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Z vlašských ořechů lze získávat
vysoce kvalitní rostlinný olej. Z nezralých ořechů se vyrábí ořechová pálenka a
ořechový likér. Dřevo ořešáku je vysoce kvalitní a velice rychle roste. Navíc
jde o strom nenáročný na péči, takže ho lze za nízkých nákladů pěstovat na
rozsáhlých plochách. Kůra, listí a nezralé plody ořešáku se používají v
přírodním barvířství. Extrakt z ořešáku se často přidává do opalovacích krémů a
olejů či do některých šampónů. Kromě toho má výtažek repelentní účinek na hmyz. |
Doporučte nás
Vyplňte e-mail vašeho kamaráda (např. roman@anonyme.cz), vaše jméno (např. Hanka) a stiskněte Odeslat. Na e-mail vašeho kamaráda (roman@anonyme.cz) dorazí zpráva: “Mám TIP na truhlářství. Adresa webových stránek je www.spalto.cz. Hanka”
Na obsah stránky Zpět na navigaci